Międzypokoleniowe spotkanie z Tradycją Warmii i Mazur
w Szymbarku
18 września 2021
Degustacja regionalnych potraw, pokazy produktów regionalnych, spotkanie z lokalnymi twórcami i gotowanie na żywo z gwiazdami świata kulinariów, konkurs kulinarny dla Kół Gospodyń Wiejskich, a do tego mnóstwo historycznych atrakcji dla dzieci i dorosłych.
Fundacja Zamek Szymbark zaprasza 18 września od 11:00 do 18:00 pod Zamek w Szymbarku na „Międzypokoleniowe spotkanie z Tradycją Warmii i Mazur”, które odbędzie się w ramach
Europejskich Dni Dziedzictwa 2021.
- Targi Produktów Regionalnych
- Live cooking z regionalnym daniem i degustacją: Kurt Scheller, Krzysztof Malinowski, Michał Proć
- Konkurs Kulinarny dla Kół Gospodyń Wiejskich
- Warsztaty rękodzielnicze i pokazy ginących zawodów: rzeźbiarze, twórcy witraży, hafciarstwo
- Historyczna Podróż po Zamku Szymbark z przewodnikiem Dariuszem Paczkowskim
- Pokazy historycznych grup rekonstrukcyjnych
- Meta Pomarańczowego Rajdu Rowerowego Miasta Iława
- Pokazy 42. Batalionu lekkiej piechoty w Morągu: pokazy sprzętu wojskowego, atrakcje dla dzieci: przejażdżki quadem i gra w paintball, poczęstunek z wojskowej kuchni
- Stanowisko Iławskiej Grupy Ratownictwa – pokazy i nauka pierwszej pomocy oraz zabezpieczenie imprezy
- Wystawa zdjęć historycznych Zamku Szymbark
- Wystawa SART Iława
- Ekspozycja Wydziału Muzyki i Sztuki Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego
- Punkt archiwizacji przepisów kulinarnych związanych z regionem
- Degustacje i punkty gastronomiczne
Live cooking – nasi goście
Kurt Scheller
– szwajcarski szef kuchni, założyciel Akademii Kulinarnej. Jest laureatem wielu prestiżowych nagród, członkiem i założycielem organizacji kulinarnych zarówno w Polsce jak i innych krajach. Jest także jurorem w wielu konkursach kulinarnych i znaczącym głosem doradczym w dziedzinie kulinarnej.
Krzysztof Malinowski
– pochodzi z Iławy położonej na Warmii i Mazurach. Doradca ds. gastronomii. Doradca kulinarny. Doradca smaku. Szef kuchni. Jest panelistą, prelegentem Kongresu Szefów Kuchni. Członkiem Międzynarodowej Organizacji Slow Food. W 2018 roku został członkiem Zarządu Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro-Toques Polska „Mistrzowie kuchni w służbie zdrowej żywności”.
Walentyna Jałocha
– współautorka książki „Europa w Kuchni” i uczestniczka programu „Europa da się lubić”, jako przedstawicielka Rosji, z której pochodzi – jest rodowitą moskwiczanką. Jedna z niewielu kobiet certyfikowanych na Międzynarodowego Jurora Kulinarnego!
Michał Proć
– szef kuchni i konsultant gastronomiczny. Doświadczenie zdobył pracując 12 lat w Barcelonie. Tam poznawał i rozwijał znajomość kuchni śródziemnomorskiej.