Międzypokoleniowe spotkanie z Tradycją Warmii i Mazur
w Szymbarku

18 września 2021

Degustacja regionalnych potraw, pokazy produktów regionalnych, spotkanie z lokalnymi twórcami i gotowanie na żywo z gwiazdami świata kulinariów, konkurs kulinarny dla Kół Gospodyń Wiejskich, a do tego mnóstwo historycznych atrakcji dla dzieci i dorosłych.

Fundacja Zamek Szymbark zaprasza 18 września od 11:00 do 18:00 pod Zamek w Szymbarku na „Międzypokoleniowe spotkanie z Tradycją Warmii i Mazur”, które odbędzie się w ramach
Europejskich Dni Dziedzictwa 2021.

  • Targi Produktów Regionalnych
  • Live cooking z regionalnym daniem i degustacją: Kurt Scheller, Krzysztof Malinowski, Michał Proć
  • Konkurs Kulinarny dla Kół Gospodyń Wiejskich
  • Warsztaty rękodzielnicze i pokazy ginących zawodów: rzeźbiarze, twórcy witraży, hafciarstwo
  • Historyczna Podróż po Zamku Szymbark z przewodnikiem Dariuszem Paczkowskim
  • Pokazy historycznych grup rekonstrukcyjnych
  • Meta Pomarańczowego Rajdu Rowerowego Miasta Iława
  • Pokazy 42. Batalionu lekkiej piechoty w Morągu: pokazy sprzętu wojskowego, atrakcje dla dzieci: przejażdżki quadem i gra w paintball, poczęstunek z wojskowej kuchni
  • Stanowisko Iławskiej Grupy Ratownictwa – pokazy i nauka pierwszej pomocy oraz zabezpieczenie imprezy
  • Wystawa zdjęć historycznych Zamku Szymbark
  • Wystawa SART Iława
  • Ekspozycja Wydziału Muzyki i Sztuki Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego
  • Punkt archiwizacji przepisów kulinarnych związanych z regionem
  • Degustacje i punkty gastronomiczne
Miedzypokoleniowe Spotkanie Szymbark 2021 EDD

Live cooking – nasi goście

Kurt Scheller

Kurt Scheller

– szwajcarski szef kuchni, założyciel Akademii Kulinarnej. Jest laureatem wielu prestiżowych nagród, członkiem i założycielem organizacji kulinarnych zarówno w Polsce jak i innych krajach. Jest także jurorem w wielu konkursach kulinarnych i znaczącym głosem doradczym w dziedzinie kulinarnej.

Krzysztof Malinowski

Krzysztof Malinowski

– pochodzi z Iławy położonej na Warmii i Mazurach. Doradca ds. gastronomii. Doradca kulinarny. Doradca smaku. Szef kuchni. Jest panelistą, prelegentem Kongresu Szefów Kuchni. Członkiem Międzynarodowej Organizacji Slow Food. W 2018 roku został członkiem Zarządu Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro-Toques Polska „Mistrzowie kuchni w służbie zdrowej żywności”.

Walentyna Jałocha

Walentyna Jałocha

– współautorka książki „Europa w Kuchni” i uczestniczka programu „Europa da się lubić”, jako przedstawicielka Rosji, z której pochodzi – jest rodowitą moskwiczanką. Jedna z niewielu kobiet certyfikowanych na Międzynarodowego Jurora Kulinarnego!

Michał Proć

Michał Proć

– szef kuchni i konsultant gastronomiczny. Doświadczenie zdobył pracując 12 lat w Barcelonie. Tam poznawał i rozwijał znajomość kuchni śródziemnomorskiej.

EDD Szymbark 2021 - Partnerzy

Skontaktuj się z nami

Fundacja Zamek Szymbark

Szymbark 10a, 14-200 Iława

NIP : 7441823243 •  REGON: 384870249

Adres do korespondencji:
Prądzyńskiego 12/14, 01-222 Warszawa