Świąteczne spotkanie z przedszkolakami

Święta to magiczny czas spotkań, prezentów i wspaniałej zabawy. Fundacja Zamek Szymbark, przy współpracy ze Stowarzyszeniem Artystyczno-Kulturalnym w Iławie zorganizowała warsztaty plastyczne dla przedszkolaków z Niepublicznego Przedszkola „Zielona Żyrafa”.

Na początku grudnia, Prezes Fundacji Zamek Szymbark Joanna Gruszka miała przyjemność wspólnie z dziećmi własnoręcznie przygotowywać unikatowe ozdoby choinkowe. Przedszkolaki, które były naszymi gośćmi stworzyły wiele pięknych bombek – zdobią one przedszkolną choinkę i domy małych twórców.
Podczas spotkania dzieci otrzymały książeczki „W poszukiwaniu skarbów”, wydane przez Fundację w 2021 roku dzięki dofinansowaniu Instytutu Dziedzictwa i Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Książeczka zaznajamia dzieci z 700-letnimi ruinami Zamku w Szymbarku oraz pojęciami z zakresu dziedzictwa kulturowego, opieki nad zabytkami, zadaniami konserwatora zabytków oraz dobrych praktyk przy poszukiwaniu zabytków ruchomych.

SART to Stowarzyszenie Kulturalno – Artystyczne zrzeszające twórców malarstwa, rysunku, grafiki, fotografii, biżuterii i rękodzieła. Niemal od początku działania Fundacji Zamek Szymbark współpracujemy ze Stowarzyszeniem, które gości ze swoją sztuką na organizowanych przez nas spotkaniach i eventach.

Zobacz więcej: https://fb.watch/9NMsgffTTH/

Poszukiwacze Skarbów – książeczka dla dzieci