WYJĄTKOWA ATMOSFERA, MOC ATRAKCJI, TŁUMY GOŚCI PODCZAS MIĘDZYPOKOLENIOWEGO SPOTKANIA NA PODZAMCZU ZAMKU W SZYMBARKU

Tegoroczna edycja wydarzenia na podzamczu Zamku w Szymbarku okazała się sukcesem frekwencyjnym, przyciągnęła na podzamcze rekordowe tłumy zainteresowanych ( szacunkowo około 1000 osób ), na których czekało szereg atrakcji.
Spotkanie zostało podzielone na dwa wydarzenia : „Międzypokoleniowe Spotkanie z Tradycją Warmii i Mazur – Kulinaria Edycja II” oraz „Międzypokoleniowe Spotkanie z Kulturą Warmii i Mazur”.

Oba wydarzenia były współfinansowane ze środków Samorządu Województwa Warmińsko- Mazurskiego.
W części kulturalnej przygotowano warsztaty, pokazy malarskie i hafciarskie, występy oraz opowiadania.
Plenerowa scena tętniła tańcem i muzyką na której wystąpił zespół „Dzieci Ziemi Iławskiej” oraz zespół folkowy „Morawa”.
Niewątpliwie wielkim walorem tej części wydarzenia była podróż historyczna, w którą zabrał nas Dariusz Paczkowski opowiadając historię Zamku w Szymbarku.

Pasjonaci historii mieli również rzadką okazję zajrzeć na dziedziniec zamku, który został udostępniony zakrojonej liczbie zainteresowanych. Chętnych nie brakowało, bo dziedziniec szymbarskiego zamku robi monumentalne wrażenie.
Atrakcji nie zabrakło także dla najmłodszych uczestników wydarzenia.
Przez całą imprezę trwały warsztaty artystyczne, które licznie zgromadziły dzieci, młodzież i samych dorosłych dając im świetną zabawę i radość poprzez naukę technik malarskich. Podczas trwania warsztatów odbyło się wspólne malowanie Panoramy Pojezierza Iławskiego, malowanie na torbach ekologicznych, można było też wykonać ryciny oraz wziąć udział w warsztatach haftu warmińskiego.

Ponadto, Sylwia Budzik – autorka książeczki dla dzieci „W poszukiwaniu skarbów” przyciągnęła sporą grupkę dzieci, którym przeczytała swoją autorską opowieść o Szymbarku oraz poprowadziła warsztaty z malowania historii Szymbarka/Iławy.

W części kulinarnej główną atrakcją wydarzenia był live cooking z udziałem zwyciężczyni programu MasterChef Aleksandrą Juszkiewicz w roli głównej wraz z szefem kuchni Dariuszem Barygą, którzy przygotowali zupę rybną z lina z pomocą członkiń KGW. Po przyrządzeniu częstowano nią publiczność. Kolejka po zupę nie miała końca.

Poczęstunek oraz pokazy sprzętu wojskowego przygotowali też żołnierze 42 Batalionu Lekkiej Piechoty w Morągu.
Oblegana była również strefa smaków, gdzie goście mogli skosztować kuchni regionalnej, produktów tradycyjnych i zdrowych przetworów najwyższej jakości tj. wyroby z gęsiny, sery, miody, wędliny ,wołowina, jagnięcina, kozina, zioła, przyprawy ,oleje, przetwory owocowe jak również przekąski owocowo- warzywne i wyroby z czekolady.

Ważnym punktem tej części wydarzenia był konkurs kulinarny w którym udział wzięły cztery Koła Gospodyń Wiejskich z Szymbarka, Radomka, Ząbrowa i Tynwałdu. Potrawy przygotowane zostały na bazie kurek i bobu, po czym jury z Aleksandrą Juszkiewicz, Dariuszem Barygą, Krystyną Ziejewską i Klaudiuszem Styczyńskim w składzie przystąpiło do oceny dań. Na zwycięzców czekały atrakcyjne nagrody rzeczowe , których sponsorem była firma PRAJO, King-hoff, Kassel oraz Klausberg. Zwycięzcą konkursu zostało Koło Gospodyń Wiejskich W Szymbarku.

Podczas spotkania mieliśmy przyjemność podziwiać prace wybitnych rękodzielników i rzeźbiarzy, którzy podczas spotkania wykonywali różnego rodzaju rzeźby i rękodzieła m.in. przepiękne wyroby z drewna, mydła, świeczki, maskotki, torby, biżuterię.

Niedzielne spotkanie zorganizowane na podzamczu zamku w Szymbarku cieszyło się ogromnym zainteresowaniem i świetną zabawą.
Patronat honorowy nad imprezą objął Marszałek woj. Warmińskiego- Mazurskiego Gustaw Marek Brzezin oraz Wójt Gminy Iława Krzysztof Harmaciński.

Słowa podziękowania należą się osobom, bez których to spotkanie nie miałoby miejsca. Przede wszystkim dziękujemy wszystkim artystom, rękodzielnikom, wystawcom lokalnych produktów, szefom kuchni Aleksandrze Juszkiewicz, Dariuszowi Barydze i wszystkim naszym specjalnym gościom, którzy aktywnie uczestniczyli w wydarzeniu. Słowa podziękowania kierujemy także dla firm Prajo, Kassel, King-Hoff oraz Klausberg które były sponsorem konkursu kulinarnego.

Dziękujemy również przedstawicielom Samorządu Województwa Warmińsko- Mazurskiego, przedstawicielom Gminy oraz Miasta Iława oraz przedstawicielom zaprzyjaźnionych gmin i miast. Serdeczne podziękowania dla Wójta Gminy Iława Krzysztofa Harmacińskiego, zastępcy Wójta Gminy Iława Andrzeja Bracha, przewodniczącej sejmiku woj. Warmińsko- Mazurskiego Bernadety Hordejuk, radnym miasta Iława Michała Młotka i Dariusza Paczkowskiego, Wójta Gminy Ostróda Bogusława Fijasa, sołtys wsi Szymbark Bożeny Majewskiej i wszystkim specjalnym gościom i przyjaciołom Fundacji Zamek Szymbark.

Aby oddać namiastkę tego, co działo się tego dnia poniżej zamieszczamy publikacje w mediach.

Setki gości na podzamczu w Szymbarku. Trwa międzypokoleniowy piknik [ZOBACZ ZDJĘCIA] (infoilawa.pl)

Szymbark przyciągnął tłumy. Spotkanie z tradycją i kulturą już za nami – Iława (gazetaolsztynska.pl)

Folklor, sztuka i przysmaki z historią w tle. Zamek w Szymbarku gościł tłumy – Iława, ESKA.pl

Już teraz zapraszamy Was na przyszłoroczne edycje wydarzeń.

Niech nasz zamek tętni prawdziwym życiem!

Do zobaczenia.

Skontaktuj się z nami