Zamek w Szymbarku tętnił energią
i dobrymi smakami

Degustacja regionalnych potraw w wykonaniu lokalnych kół gospodyń wiejskich, pokazy produktów regionalnych, spotkanie z lokalnymi twórcami i gotowanie na żywo z gwiazdami świata kulinariów, meta dwóch rajdów rowerowych i mnóstwo historycznych atrakcji dla dzieci i dorosłych. Tak Fundacja Zamek Szymbark gościła wszystkich w ubiegłą sobotę, 18 września, pod Zamkiem w Szymbarku na „Międzypokoleniowe spotkanie z Tradycją Warmii i Mazur”, które odbyły się w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa 2021.

Pod zamkiem pojawiło się ponad 500 osób, które wspólnie korzystały z przyjemności poznawania tradycyjnej kuchni regionu. Od 11:00 do 18:00 ponad 20 wystawców częstowało rybami, wędlinami, serami, miodami, warzywami, wypiekami i słodkościami, a na gości czekały warsztaty i spotkania z lokalnymi twórcami. Wydarzeniem, które wygłaskało kubki smakowe uczestników był konkurs dla Kół Gospodyń Wiejskich, w którym uczestniczyło 5 Kół reprezentujących: Ząbrowo, Radomek, Gulb, Tynwałd i Szymbark. Gospodynie miały za zadanie połączyć regionalne danie z jesiennym składnikiem, czyli dynią. Najlepiej w tej roli sprawdziły się panie z Szymbarka, wykonując sernik z dyni, którym zachwyciły jury w składzie: Joanna Gruszka – prezes Fundacji Zamek Szymbark oraz kucharze: Kurt Scheller, Krzysztof Malinowski, Walentyna Jałocha i Michał Proć. Ta wspaniała czwórka częstowała także gości ciepłym posiłkiem i zachęcała do próbowania kuchni regionalnej. A było kogo zachęcać! O 13:00 na miejsce dojechała dzielna drużyna kolarzy z Pomarańczowego Rajdu Rowerowego organizowanego przez Urząd Miasta Iławy oraz Rajdu Niepodległości organizowanego przez Gminny Ośrodek Kultury w Lasecznie. Ponad 130 osób przywiozło ze sobą wyczekiwane słońce! O atrakcje historyczne zadbał przewodnik Dariusz Paczkowski, który opowiadał historię zamku.

Miedzypokoleniowe Spotkanie Szymbark 2021 EDD
Najmłodsi korzystali z atrakcji dla dzieci, m.in. przejażdżki kładem i grą w paintball, którą zorganizował 42. Batalion Lekkiej Piechoty w Morągu. Atrakcje dla dzieci przygotowali także pracownicy Zespołu Parków Krajobrazowych Pojezierza Iławskiego i Wzgórz Dylewskich oraz harcerze z Hufca Iława, a o bezpieczeństwo wszystkich zadbała Iławska Grupa Ratownictwa Medycznego. I dzieci i dorośli brali udział w licznych warsztatach przedstawiających tajniki „ginących zawodów”. Garncarstwo, rzeźba, rękodzieło, haft i wyrób witraży nie mają już tajemnic przed uczestnikami spotkania.
Wydarzenie objęli patronatem i odwiedzili liczni goście: Krzysztof Harmaciński – wójt Gminy Iława oraz jego zastępca Andrzej Brach, Dorota Kamińska – zastępca burmistrza Miasta Iławy, Bogdan Bartnicki – zastępca dyrektora Departamentu Rozwoju Obszarów Wiejskich i Rolnictwa w Urzędzie Marszałkowskim oraz Katarzyna Matusiewicz z Departamentu Kultury i Edukacji Urzędu Marszałkowskiego.
Dziękujemy wszystkim za udział i… zapraszamy za rok!
Wydarzenie zostało dofinansowane przez Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego na podstawie umowy nr OW-X.614.1.1.2021.
EDD Szymbark 2021 - Partnerzy

Fundacja Zamek Szymbark